Scotoma

Kunstenlab, Deventer (NL)

Scotoma is a project that exists of two parts: An unexecuted sketch design for a festival and a monumental sculpture.

The sculpture was presented at art space Kunstenlab in Deventer during an exhibition called Beyond the Bubble. An exhibition that questions the position of art on festivals.

Scotoma 2016, sketch design for Festival Into The Great Wide Open, L60 meter

Scotoma 2017, blow-dried PVC fabric, Ficusses, tyleen tubes, cords, 330 x 150 x 400 cm

 

At this moment unfortunately I don't have an English version of this text.

Een scotoom is een tijdelijke uitval van een deel van het gezichtsveld. Je kan het bijvoorbeeld ervaren vlak voor een migraine aanval. Ik onderging het eens, en verbeelde me (als niet-dokter) dat het lichaam de fysieke en mentale drukte waarin het is gebracht niet meer aan kan en daarom ingrijpt. Door een deel van de werkelijkheid tijdelijk uit te gummen krijgt het brein minder prikkels te verwerken en kan het zich vervolgens veel beter richten op het verwerken van de nog resterende visuele prikkels.

In 2016 initieerde ik een reeks Socratische gesprekken met bezoekers van festival Into The Great Wide Open. In deze gesprekken brachten we de festivallisering van de samenleving, en daarmee verwante onderwerpen, ter sprake. We onderzochten de rol van het festival, zowel op Vlieland als in de samenleving als geheel.

‘Scotoma’ is een object waarmee deze rol verder kan worden onderzocht. Als je het object nadert zie je dat het vlak boven de grond zweeft, midden in het bos. Het trekt zich niets aan van de bomen en alles wat er altijd al was. Het object is één geworden met het festival, het is samengesmolten met de bomen en struiken. Ze steken er dwars doorheen.

De bezoeker kan vervolgens onder het object gaan zitten. Aan de onderzijde, op een hoogte van ongeveer een meter, is een uitsparing gemaakt met een diameter van 3,5 meter.

Wanneer je hier plaatsneemt ervaar je het binnenste van het object als een grote witte ruimte, waarin zich een afgekaderd bos bevindt. Je begeeft je midden in een Scotoom, een festival-vacuüm, waarbinnen een deel van je prikkels je zijn ontnomen.

De uitsparing van 3,5 meter is groot genoeg om met 10 personen bij elkaar te komen voor een Socratisch gesprek. Het gesproken woord vertegenwoordigt onze gedachte en zal, eenmaal uitgesproken, blijven ronddwarrelen binnen de sereen witte uitsnede van het festival Into The Great Wide Open.

Helaas heeft festival Into The Great Wide Open het project 'Scotoma' niet gehonoreerd. Het kleinere sculptuur 'Scotoma' is gemaakt naar aanleiding van het projectvoorstel.